Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken!OVER DE CAMPAGNE

Geef een prentenboek cadeau

De campagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om  in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.
En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een boek te doneren aan een goed doel. Dit kan in verschillende boekhandels in Nederland. Kijk onder het kopje ‘boekhandel’ bij welke boekhandels je kan doneren.

Het prentenboek van 2021 is Max en de Maximonsters van Maurice Sendak en ligt vanaf 18 juni in de boekhandel voor € 2,50.

Max en de Maximonsters

OVER HET BOEK

Auteur

Maurice Bernard Sendak (1928 – 2012) werd geboren te Brooklyn, New York. Zijn jeugd was gevuld met verhalen uit de oude wereld, uit de Pools-Joodse traditie en met indrukken uit de moderne Amerikaanse hoofdstad. In het begin van de jaren vijftig begon hij kinderboeken te illustreren. Uiteindelijk illustreerde hij een honderdtal boeken waaronder werk van Grimm, Andersen, Tolstoi, Meindert de Jong en Robert Graves. Daarnaast was hij zelf auteur én illustrator van een aantal prentenboeken.

Sendak is internationaal bekroond met o.a. de Hans Christian Andersen Award, de Laura Ingalls Wilder Award en de Astrid Lindgren Memorial Award. In de Verenigde Staten ontving hij de National Medal of Arts voor zijn bijdrage aan de kunsten.

Max en de Maximonsters

De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. De zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters wonen. Hij is niet bang, hij temt de Maximonsters door diep in hun gele ogen te kijken. De Maximonsters maken hem koning en er wordt een wild feest gevierd. Maar toch voelt Max zich wat eenzaam…

Max en de Maximonsters verscheen voor het eerst in 1963, een jaar later won het de prestigeuze Caldecott Medal, de Amerikaanse prijs voor het beste kinderboek, gekozen door jeugdbibliothecarissen. In 2009 verscheen de Amerikaanse fantasy-film Where the Wild Things Are door regisseur Spike Jonze. Er zijn inmiddels 19 miljoen boeken wereldwijd verkocht en vanaf 18 juni ligt de GEPBC-editie in de boekhandel.


IN DE BOEKHANDEL

NEDERLAND EN BELGIË

Max en de Maximonsters is vanaf 18 juni te koop in vrijwel alle boekhandels in Nederland.In België doet een select aantal boekhandels mee. Op deze lijst vind je de deelnemende boekhandels in Vlaanderen

DONEREN IN DE BOEKHANDEL

Een aantal boekhandels in Nederland biedt je de mogelijkheid om boeken te doneren. As je namelijk heel graag wilt geven, maar je niet weet aan wie, helpt de boekhandel je!
Je kan bij hen een Max en de Maximonsters kopen en plaatsen op het boekenplankje in de winkel.
De boekhandel zorgt ervoor dat alle boeken op dat boekenplankje gedoneerd worden aan een goed doel. Elke boekhandel is hier vrij in. Hieronder een overzicht van boekhandels waar zo’n boekenplankje hangt en indien bekend de bestemming van de gedoneerde boeken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat zo veel mogelijk kinderen in Nederland een Max en de Maximonsters ontvangt!

Bij onderstaande boekhandels kun je doneren:

IEDER KIND ZIJN EIGEN BOEKENPLANKJE!

Geef een (prenten)boek cadeau is een jaarlijks terugkerende actie, gericht op de lange termijn. Doel is dat elk kind een eigen boekenplankje thuis heeft, waar niet alleen deze klassiekers een plek krijgen, maar ook een Boekstart-boekje, boeken uit de bibliotheek en wellicht het lievelingsboek dat het kind net voor zijn of haar verjaardag gekregen heeft.

Samen met Staatsbosbeheer hebben we een boekenplankje ontwikkeld in neutraal licht hout, die de kinderen zelf kunnen beschilderen. Het boekenplankje is gemaakt van Hollands hout en afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dezelfde bossen waarin we wandelen, sporten en spelen. Helemaal in Nederland gemaakt… voor jou!

De boekenplankjes zijn te koop bij de plaatselijke boekhandel.


ONDERWIJS & KINDEROPVANG

Educatief materiaal

Voorlezen is essentieel voor de taalontwikkeling van kinderen

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen aan wie geregeld wordt voorgelezen kennen meer woorden en meer letters dan andere kinderen. Dat is een mooi opstapje voor het leren lezen in groep 3 en voor het begrijpend lezen in de hogere groepen.

Door een prentenboek cadeau te doen geef je kinderen de kans om te genieten van voorlezen en om (nog) meer taal te leren. Gebruik het geven van Max en de Maximonsters daarom om leesplezier te stimuleren.

Lesbrief

Voor het boek Spelen met prentenboeken maakten Anke van Boxmeer en Els van Dijck, bekend van de Kleuteruniversiteit, lessuggesties bij Max en de Maximonsters. Die suggesties zijn hier te downloaden.

Werken aan diep verhaalbegrip bij Max en de Maximonsters

Taaldeskundige Kees Broekhof van Sardes beschrijft wat je tijdens het voorlezen van Max en de Maximonsters kunt doen om diep begrip van het verhaal te bevorderen. Zijn adviezen zijn hier te downloaden.

LEES met LOES

LEES met LOES heeft ook dit jaar een lesbrief ontwikkeld die bij het campagne-boek Max en de Maximonsters past, voor onderbouw en bovenbouw. De lesbrief richt zich op het vergroten van het verhaalbegrip. Voor de onderbouw zijn 5 voorleessessies uitgewerkt (opklimmend naar moeilijkheid: elke keer een stapje dieper het verhaal in). Daarnaast geeft zij voor de bovenbouw een uitleg hoe je aan de slag kunt met de Vertel eens-aanpak van Aidan Chambers en hoe je een vergelijking kunt maken tussen de film Where the Wild Things Are en het prentenboek Max en de Maximonsters.

Kinderboekenjuf.nl

Op de site Kinderboekenjuf.nl vind je mini-leeslessen bij Max en de Maximonsters voor kleuters en de uitwerking van een essentieel thema volgens LIST.

Extra info

Organiseer een Maximonster-feest met de kinderen

Laat de kinderen hun eigen Maximonster-masker ontwerpen en tover je de leeshoek om in een bos op het Maximonster-eiland. Zet de muziek aan: ‘Laat je klauwen zien, dans, stamp en spring als een Maximonster en brul hard mee!’. Lees hier de tips om het Maximonster-feest te organiseren.

Maximonster wedstrijd

Elk kind, klas of groep (van de kinderopvang) kan meedoen met de Maximonster-masker wedstrijd.
Als je een foto maakt van de Maximonsters (met prachtige maskers op) en deze stuurt naar info@geefeenboekcadeau.nl of plaatst op Instagram met #maximonster en tag @geefeenboekcadeau, maak je kans op een mooi kinderboekenpakket! We geven een pakket weg aan een klas (van de basisschool), aan een groep (van de kinderopvang, peuterschool of gastouder), een boekhandel en aan een kind.

Voorwaarden:
De foto’s van klassen, groepen en boekhandels kunnen ingestuurd worden tot en met maandag 5 juli. woensdag 7  juli zullen de winnaars bekend gemaakt worden en de boekenpakketten naar de winnaars worden verstuurd. De individuele wedstrijd loopt door tot 6 september, zodat de kinderen ook in de vakantie kunnen tekenen.

Bestellen bij uw lokale boekhandel

Wil u Max en de Maximonster bestellen voor uw school, kinderdagverblijf of gastouderopvang? Geef dan tijdig (z.s.m.) uw bestelling door aan uw plaatselijke boekhandel. Alle informatie over de campagne en hoe deze te bestellen vindt u in deze onderwijsbrochure.

Inschrijven nieuwsbrief

Via social media en onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste nieuwtjes, krijgt u tijdig informatie over het bestellen van het pretpakket en ontvangt u  speel- en  lessuggesties rond de campagne-boeken. Inschrijven kan via deze link.

Als u nog vragen of suggesties heeft, kunt u mailen naar onderwijs@geefeenboekcadeau.nl.


ACTIVITEITEN

INITIATIEVEN

RVKO geeft alle kleuters van 67 Rotterdamse basisscholen Max en de Maximonsters cadeau!

In juni ontvingen alle kleuters van de 67 basisscholen binnen de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs( De RVKO) het prentenboek Max en de Maximonsters cadeau. Dit gebaar is een gevolg van de landelijke campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’, die als doel heeft om alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste kinderboeken.
De campagne draait om ‘geven’: niet alleen aan je eigen kind, buurmeisje of neefje, maar ook aan de hele klas of groep op de kinderopvang. Kinderen die met boeken opgroeien, merken daar hun leven lang een positief effect van.

.

De PVDA roept haar lokale afdelingen op om samen met plaatselijke boekhandels boeken in te zamelen voor taalarme gezinnen. Zoals in Maastricht

Jij een boek, zij een boek!

De fractie van de PvdA Maastricht, Boekhandel Dominicanen en Stichting JUUPU slaan de handen ineen! Samen doen zij mee aan de landelijke actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ om ervoor te zorgen dat het mooie prentenboek Max en de Maximonsters terecht komt bij Maastrichtse kinderen in gezinnen waar het kopen of krijgen van een (prenten)boek helaas niet vanzelfsprekend is.

Vanaf vrijdag 18 juni 2021 kan iedereen bij Boekhandel Dominicanen voor €2,50 het boek Max en de Maximonsters aanschaffen en ter plekke doneren voor deze  actie. Onder het motto ‘jij een boek, zij een boek’ roepen we mensen op mee te doen aan deze actie. Met elke donatie kunnen wij een kind verrassen met een mooi exemplaar van het prachtige prentenboek, verteld en getekend door Maurice Sendak. Een financiële donatie overmaken kan ook, door een bedrag over te maken naar NL04 RABO 0349 6949 74 t.n.v. Stichting JUUPU o.v.v. ‘boekenactie’. Met het gedoneerde bedrag zullen wij in de zomer bij Boekhandel Dominicanen mooie prentenboeken kopen die we via Stichting JUUPU bij de gezinnen zullen brengen.

PvdA raadslid Maren Slangen: “Met deze actie willen we niet alleen in praktische zin iets betekenen voor kinderen, maar ook aandacht vragen voor het belang van het lezen en ontdekken van boeken op jonge leeftijd. Helaas is het niet voor ieder kind in Maastricht vanzelfsprekend dat er thuis (prenten)boeken zijn of bijvoorbeeld een abonnement op de bibliotheek. Als PvdA fractie vinden we het belangrijk dat álle kinderen kunnen opgroeien tussen de boeken. Met deze bijzondere samenwerking met Boekhandel Dominicanen en Stichting JUUPU hopen we daar een steentje aan bij te kunnen dragen!”

Alle kinderen van 0 – 4 jaar van Sinne kinderopvang krijgen Max en de Maximonsters cadeau!

Op alle locaties krijgen de kinderen van 0 – 4 jaar (DOV en SLG) het prentenboek Max en de Maximonsters bezorgd door boekhandel De Toverlantaarn.  Deze campagne Geef een prentenboek cadeau is in het leven geroepen om het plezier in voorlezen te promoten. Dit om bij te dragen aan de ontwikkeling in de geletterdheid van het jonge kind en dat begint bij het voorlezen van een prentenboek! Sinne vindt het erg belangrijk en doet daarom graag dit jaar voor de derde keer mee aan deze mooie actie! 

Op vrijdag 18 juni trappen zij deze fantastische actie af op Sinne – IKC Franciscus,  Johan de Walestraat. Hier wordt een toneelstuk gedaan met de kinderen, een tocht naar het monsterland, monsters spotten, monsters na doen en weer de tocht naar huis. Bart Roeloffs – cultuurcoach van de kinderopvang, organiseert de feestelijke opening.

Boekhandel De Kleine Johannes en de stad Leuven schenken boeken aan kwetsbare gezinnen

Sinds de eerste editie van Geef een prentenboek cadeau organiseert Boekhandel De Kleine Johannes (www.de-kleine-johannes.be) een grote schenkactie in samenwerking met de stad Leuven. Elke jaar schenken hun klanten enkele honderden exemplaren van de campagneboeken. Via een tiental armoede-organisaties worden deze boeken dan verdeeld onder kwetsbare gezinnen.

Prentenboekeninalletalen

Stichting VoorleesExpress wil ouders met hun kinderen laten genieten van mooie Nederlandse klassieke prentenboeken. Ook als de ouders een andere moedertaal hebben dan het Nederlands of thuis een dialect spreken. Om het mooie prentenboek Woeste Willem  (campagneboek 2020) toegankelijk te maken voor alle kinderen die opgroeien in Nederland heeft stichting VoorleesExpress daarom het initiatief genomen om audio-vertalingen te maken van Woeste Willem. Een grote groep vrijwilligers die heeft Woeste Willem in een andere taal of dialect vertaald en voorgelezen. De audio-vertalingen zijn gratis te beluisteren via de website www.prentenboekeninalletalen.nl. Zo kun je, met het prentenboek op schoot, lekker luisteren naar het verhaal in het Pools, Turks, Papiaments of  Tigrinya. En wat dacht je van Limburgs en Twents? Er zijn ruim 20 talen beschikbaar. Hieraan hebben meer dan 20 vrijwilligers met enorm veel passie meegewerkt. Met veel dank aan hen en aan Uitgeverij Lemniscaat.

Laat ons weten wat u organiseert binnen uw gemeente, school, kinderopvang of vereniging!

We delen graag wat er gebeurt in het land. Welke mooie initiatieven ontstaan rond Geef een prentenboek cadeau?

Stuur een mailtje met tekst en beeld naar info@geefeenboekcadeau.nl en wie weet staan jullie hier binnenkort ook vermeld!

De logopedisten van samenwerkingsverband LOGIS Midden IJssel zetten zich in voor ‘Geef een prentenboek cadeau’!

Als logopedist vertellen wij dagelijks hoe belangrijk het is om veel te lezen en voor te lezen. Dit is een een hele goede stimulans voor de spraak-taalontwikkeling.
Alleen al het samen zijn en praten over het boek, vergroot de woordenschat en zinsontwikkeling. Bovendien is het gewoon gezellig!
De logopedisten van samenwerkingsverband LOGIS Midden IJssel in Deventer en omliggende dorpen ondersteunen dus van harte de actie “Geef een (prenten) boek cadeau”.


PARTNERS & AMBASSADEURS

Wat ooit als boekhandelsinitiatief is begonnen, kent inmiddels steun van diverse partijen. Daarbij gaat het niet om geldelijke steun – het project bedruipt zichzelf volledig, kent geen subsidie en heeft geen winstoogmerk – maar om steun aan het gemeenschappelijke doel: zorgen dat alle kinderen thuis opgroeien tussen de mooiste boeken die er in Nederland zijn uitgegeven. Het streven is om in drie jaar tijd 1 miljoen kinderen te bereiken! Op 7 februari 2018, tijdens de conferentie van ‘Alles is gezondheid en geletterdheid‘, ondertekenden de eerste partijen het manifest met de belofte zich voor deze missie in te zetten.
Wenst u als boekhandelaar, maatschappelijke instelling of bedrijf onze missie ook een warm hart toe? Zet u dan samen met ons in en onderteken het manifest. Stuur een mailtje naar info@geefeenboekcadeau.nl.


CONTACT

Contactgegevens

MEER INFORMATIE?

  • Voor algemene vragen over de campagne, een mogelijke samenwerking of pers gerelateerde vragen, mailt u naar info@geefeenboekcadeau.nl.
  • Voor vragen met betrekking tot de campagne in het onderwijs en kinderopvang mailt u naar onderwijs@geefeenboekcadeau.nl.
  • Voor vragen over bestellingen en distributie mailt u naar verkoop@geefeenboekcadeau.nl.
  • Coördinatie en begeleiding: Uitgeverij Lemniscaat
  • Druk: Drukkerij Wilco
  • Distributie: het Centraal Boekhuis

GESCHIEDENIS

Geef een (prenten)boek cadeau is een voortzetting van: Geef mij maar een boek! en Ik wil een prentenboek! Beide initiatieven genieten een brede steun bij de boekhandel en zijn de afgelopen jaren zeer succesvol geweest. In dat kader is in 2016 Oorlogswinter van Jan Terlouw verschenen, en zijn in 2017 Achtstegroepers huilen niet van Jacques Vriens en het beroemde prentenboek De Gruffalo ter beschikking gesteld. In 2018 is het jeugdboek Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren en het prentenboek Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam MacBratney en Anita Jeram verkozen voor Geef een (prenten)boek cadeau. In 2019 was het jeugdboek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en het prentenboek Kikker is Kikker van Max Velthuijs. Koning van Katoren van Jan Terlouw en Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert waren de titels in 2020.

RECHTSVORM

Het initiatief is ondergebracht in de stichting ‘Geef mij maar een boek!’.

De productie, distributie, vormgeving, begeleiding en promotionele ondersteuning zijn ondergebracht in de social enterprise (onderneming zonder winstoogmerk): Geef een (prenten)boek cadeau.

© Copyright - Geef een prentenboek cadeau